• zyczenia
  • zyczenia
  • zyczenia

Jadłospis obiadowy od 06.12.2021 r. do 10.12.2021 r.

Data

Obiad

Zmiany

06.12.2021

Zupa ziemniaczana na masełku 1a,7,9( ziemniaki, włoszczyzna, masło, przyprawy)

Pieczywo mieszane 1a,1b,3,7 (mąka pszenna, żytnia, jajka, drożdże, przyprawy)

Łazanki z mięsem, kapustą kwaszoną i białą 1a, 3,9( wieprzowina, kapusta, biała i kwaszona, olej, cebula, przyprawy, jajko, mąka pszenna)

Cytrynada z miodem (cytryna, woda, miód)+woda mineralna n/g       

Mandarynka i Czekolada                                           

 

 

 

 

 

 

 

07.12.2021

Zupa ogórkowa ze śmietaną na masełku 1a,7,9 ( ogórki kwaszone, ziemniaki, włoszczyzna, śmietana 12%, przyprawy, masło, natka pietruszki)

Pieczywo mieszane 1a,1b,3,7 (mąka pszenna, żytnia, jajka, drożdże, przyprawy)

Ziemniaki z koperkiem 7 ( ziemniaki, koper)

Kotlet schabowy panierowany 1a,1b,3( wieprzowina, jajka, mąka pszenna, żytnia, olej jajka, przyprawy)

Marchew z groszkiem na masełku 1a,7 ( marchew, groszek konserwowy, masło, mąka pszenna, przyprawy)

Kompot wieloowocowy (mieszanka kompotowa i cukier) + woda mineralna n/g

Jogurt owocowy 7

 

08.12.2021

Zupa jarzynowa ze śmietaną na masełku 1a,7,9 ( ziemniaki, włoszczyzna, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, brukselka, groszek kons. śmietana 12%, masło, przyprawy)

Pieczywo mieszane 1a,1b,3,7 ((mąka pszenna, żytnia, jajka, drożdże, przyprawy)

Ziemniaki z koperkiem( ziemniaki i koper)

Fasolka po bretońsku 1a,7,9 ( fasola biała sucha, koncentrat pomidorowy, kiełbasa krakowska sucha, włoszczyzna, olej cebula, przyprawy)

Woda mineralna n/g

Soczek owocowo-warzywny

 

09.12.2021

Barszcz czerwony ze śmietaną na maśle 1a,7,9 ( masło, buraki, włoszczyzna, ziemniaki, śmietana 12%, przyprawy, natka pietruszki)

Pieczywo mieszane 1a,1b,3, (mąka pszenna, żytnia, jajka, drożdże, przyprawy)

Kasza jęczmienna parowana w piecu 1c

Kurczak w sosie Curry 1a,7,9 ( filet drobiowy, śmietana 12%, olej, przyprawy)

Surówka szwedzka ( ogórek kwaszony, cebula, marchew, szczypior, olej, cukier, przyprawy)

Kompot malinowy ( malina i cukier) + woda mineralna n/g

Banan

 

10.12.2021

Pomidorowa z ryżem na masełku ze śmietaną 1a,7( ryż, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, włoszczyzna, przyprawy)

Pieczywo mieszane 1a,1b,3,7 (mąka pszenna, żytnia, jajka, drożdże, przyprawy)

Pierogi ruskie ze śmietaną lub z cebulką 1a,3.7.9( ziemniaki, twaróg półtłusty, jajka, mąka pszenna, przyprawy)

Woda mineralna n/g

Mus jogurtowy owocowo-bananowy 7 (jogurt naturalny 2%, banan, mieszanka owoców mrożonych)

 

 

                             

Jadłospis obiadowy od 13.12.2021 r. do 17.12.2021 r.

Data

Obiad

Zmiany

13.12.2021

Zupa rosolnik z kaszą manną 1a,9 ( kasza manna, włoszczyzna, masło, ziemniaki, natka, przyprawy)

Pieczywo mieszane 1a,1b,3,7 (mąka pszenna, żytnia, jajka, drożdże, przyprawy)

Spaghetti z kiełbasą suchą wieprzową i sosem pomidorowym 1a,9 ( mąka pszenna, jajka, kiełbasa krakowska sucha, koncentrat pomidorowy, olej, włoszczyzna, przyprawy)

Cytrynada z miodem (cytryna i miód) + woda mineralna n/g

Owoc

 

14.12.2021

Grochowa na masełku 7,9 ( groch łuskany, ziemniaki, włoszczyzna, masło, czosnek, natka , przyprawy)

 Pieczywo mieszane 1a,1b,3,7 (mąka pszenna, żytnia, jajka, drożdże, przyprawy)

Ziemniaki z koperkiem( ziemniaki i koper)

Kotlet mielony wieprzowy 1a,1b,3,( mięso od szynki, jajko, bułka tarta, olej, przyprawy)

Sałatka z buraczków ( burak, cebula, ocet, cukier)

Kompot malinowy (mieszanka kompotowa i cukier) + woda mineralna n/g

Serek homogenizowany 7

 

15.12.2021

Zupa gulaszowa 1a,9,( mięso od szynki, ziemniaki, włoszczyzna, konc. pomidorowy, papryka czerwona, przyprawy)

Pieczywo mieszane 1a,1b,3,7 (mąka pszenna, żytnia, jajka, drożdże, przyprawy)

Naleśniki z serem białym i musem jabłkowym 1a,3,7( mąka pszenna, jajka, twaróg półtłusty, masło, cukier, olej, jabłka)

Woda mineralna n/g

Soczek wieloowocowy

 

16.12.2021

Zupa kalafiorowa ze śmietaną na maśle 1a,7,9 ( masło, kalafior, włoszczyzna, ziemniaki, śmietana 12%, przyprawy, natka pietruszki)

Pieczywo mieszane 1a,1b,3,7 (mąka pszenna, żytnia, jajka, drożdże, przyprawy)

Kasza gryczano -j jęczmienna  parowana w piecu 1c,

Pulpet drobiowy w sosie koperkowym 1a, 3,7,9, ( filet drobiowy, jako, śmietana 12%, cebula, mąka pszenna, przyprawy, olej)

Ogórek konserwowy

Kompot wiśniowy ( wiśnia i cukier) + woda mineralna n/g

Owoc

 

17.12.2021

Zupa ”Shreka” z jajkiem i śmietaną na maśle 1a,3,7,9 (ziemniaki, szpinak, jajka, masło, śmietana 12% włoszczyzna, przyprawy, natka pietruszki,)

Pieczywo mieszane 1a,1b,3,7 (mąka pszenna, żytnia, jajka, drożdże, przyprawy)

Ziemniaki z koperkiem (ziemniaki, koper)

Kotlet rybny z dorsza 1a,3,4,7,9 (filet z dorsza, jajko, bułka pszenna, cebula, przyprawy, olej)

Surówka z kwaszonej kapust 9)

Woda mineralna n/g

Mus jogurtowy owocowo-bananowy 7 (jogurt naturalny 2%, banan, mieszanka owoców mrożonych)

 

                                           

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m In. Przez placówki szkolne i przedszkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, us.9, załącznik II – przedstawiamy wykaz danych szczegółowych substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji użyte przy wytwarzaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma ulegnie zmianie. Do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona na jadłospisie.

 

1.Zboża zawierające gluten

1a) pszenica, 1b) żyto, 1c) jęczmień, 1d) owies, 1e) orkisz, 1f) kamut

2..Skorupiaki i produkty pochodne

3.Jaja i produkty pochodne

4.Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6.Soja i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne

8.Orzechy

8a) migdały, 8b) orzechy laskowe, 8c) orzechy włoskie, 8d)orzechy nerkowca, 8e) orzeszki pekan, 8f) orzeszki brazylijskie, 8g) pistacje/orzechy pistacjowe, 8h)orzechy makadamia

9.Seler i produkty pochodne

10.Gorczyca i produkty pochodne

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

13.Łubin

14.Mięczaki

 

Jadłospis może ulec zmianie. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do wody źródlanej niegazowanej.

Obróbka termiczna odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

 

Gramatura obiadów – przedział wiekowy: 7-15 lat

 

KOMPOT

200-250 ml

ZUPA

300-350 ml

ZIEMNIAKI

200-240 g

RYŻ  (SUCHY)

80-100 g

KASZA  (SUCHA)

80-100 g

MAKARON  (SUCHY)

80-100 g

MIĘSO

100-130g

DANIA MĄCZNE

250-300 g

DANIA JEDNOGARNKOWE

300-350g

SURÓWKI

100-120g

OWOCE

100 g

JOGURT

120-150 g

SEREK HOMOGENIZOWANY

120-150 g

DESERY MLECZNE

120-150 g

 

Gramatura potraw jest dostosowana do możliwości konsumpcyjnych oraz wieku dziecka.